DESPRE CURS:
Ocupaţia se aplică lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de patiserie specializate , sau unități de catering, partide de lucru din cadrul restaurantelor, cafenele , insule de gătire din hypermarketuri , mall , vagoane restaurant , vase de croazieră fluvială sau maritimă , unități mobile (food-truck) , tonete în piețe și târguri, cu capacități de producție diferite , de la unități de capacitate foarte mică, cu activitate preponderent manuală până la unităti de producție de capacitate foarte mare, cu instalații de fabricație automatizate.
Ocupaţia presupune pentru desfășurarea activității cu un deplin control al riscurilor, PATISERUL trebuie să aibă un minim de competențe generale cu privire la aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, aplicarea normelor de protecţie a mediului, și aplicarea normelor de igienă şi de siguranţă a alimentelor.
Pentru controlul și monitorizarea activitășii este necesar să aibă un minim de competențe cu privire la întocmirea documentelor primare specifice.
Activitati specifice ocupatiei de patiser:
- Exploatarea utilajelor și echipamentelor utilizate și utilizarea ustensilelor conform indicațiilor din fișa tehnică și a instrucțiunilor tehnologice de fabricație
- Cunoasterea si pregatirea materiilor prime si auxiliare folosite in patiserie
- Recepţia calitativă şi cantitativă a materiilor prime şi auxiliare
- Depozitarea materiilor prime, auxiliare, materialelor şi produselor finite de panificaţie
- Prepararea si prelucrarea tipurilor de aluat de patiserie
- Prepararea cremelor și umpluturilor
- Prepararea si prelucrarea semifabricatelor pentru finisare si decor
- Asamblarea semifabricatelor în vederea prelucrarii la cald sau rece prin:
- Pregătirea produselor finite de patiserie pentru depozitare
- Asigurarea calității și siguranței alimentare a produselor
CONDIȚII DE ÎNSCRIERE:
Se pot înscrie absolvenți ai invatamantului gimnazial
COMPETENTE DOBÂNDITE:
- Utilizarea noțiunilor introductive de TIC – competențe digitale
- Dobândirea noțiunilor de bază civice și sociale organizațional
- Dobândirea noțiunilor de bază antreprenoriale
- Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă
- Aplicarea normelor de protecţie a mediului
- Aplicarea normelor de igienă şi de siguranţă a alimentelor
- Întocmirea documentelor specifice patiseriei
- Exploatarea utilajelor și echipamentelor utilizate în patiserie. Utilizarea ustensilelor.
- Cunoașterea și pregătirea materiilor prime si auxiliare folosite in patiserie
- Recepţia calitativă şi cantitativă a materiilor prime şi auxiliare
- Depozitarea şi transportul materiilor prime, auxiliare şi a semifabricatelor
- Prepararea și prelucrarea tipurilor de aluat pentru patiserie
- Prepararea și prelucrarea cremelor și umpluturilor
- Prepararea și prelucrarea semifabricatelor pentru finisare si decor
- Asamblarea semifabricatelor în vederea preparării la cald sau la rece
- Pregătirea produselor finite de patiserie pentru depozitare și livrare
- Asigurarea calității și siguranței alimentului a semifabricatelor și produselor finite de patiserie
Cod COR: 751203
INFORMAȚII SUPLIMENTARE:
Orar
Se stabilește de comun acord între cursanți și formator
Durata totala de pregătire 360 ore
Pregătire teoretică: 120 ore / Pregătire practică: 240 ore
Preț curs
600 lei/persoana , platibil in 2 rate
TIPUL DE CERTIFICAT:
Certificat de calificare – nivelul 2, certificatul este national si international

ACTE NECESARE LA ÎNSCRIERE:
- Carte de identitate;
- Certificat de naștere;
- Certificat casatorie (daca este cazul);
- Diploma de studii
- Fisa medicala